Senaste inläggen

Alzheimers Faser
Förebygg demens med aktiviteter och ordspel
by Lotta/ on 02 Aug 2023

Förebygg demens med aktiviteter och ordspel

Visste du att en tredjedel av alla demenssjukdomar faktiskt skulle kunna förebyggas med små livsstilsförändringar? I denna artikel går vi igenom flera tips på hur du kan minska risken att drabbas av Alzheimers. Lev ett fysiskt aktivt liv Det finns många fördelar med att träna regelbundet. Flera studier visar att om du tränar minst tre gånger i veckan minskar du också risken för Alzheimers. Träning ökar blodflödet vilket ger nervcellerna i hjärnan mer syre och näring.

Alzheimers Tecken
5 Tidiga Tecken På Alzheimer
by Lotta/ on 30 Oct 2022

5 Tidiga Tecken På Alzheimer

Märker du att du glömmer saker mycket oftare än tidigare? Eller att du kanske får problem att hitta hem? Det kan vara några av 5 tidiga tecken på Alzheimer. Om du dessutom tappar ord, drar dig tillbaka socialt samt får problem att planera är det bra att söka hjälp. Det kan ta lite tid innan man faktiskt upptäcker Alzheimers sjukdom. Symptomen kan ofta förväxlas med stress eller trötthet, särskilt i en hektisk period.

Alzheimers Test
Så Kan Du Göra Ett Alzheimers Test
by Lotta/ on 22 Jul 2022

Så Kan Du Göra Ett Alzheimers Test

Om du eller någon i din närhet börja uppvisa symptom av alzheimers är det bäst att genomgå ett alzheimers test. Det är en sjukdom som kommer smygandes och det är svårt att säga exakt när den börjar. Det kan vara något så enkelt som att glömma var man lagt sina nycklar. Patienten går också igenom olika faser. Genom ett alzheimers symptom test kan man se vilket stadie en person ligger på.

Alzheimer Anhörig
När Din Alzheimer Anhörig Flyttar Till Boende
by Lotta/ on 20 Jan 2022

När Din Alzheimer Anhörig Flyttar Till Boende

Ofta är det en svår process som leder fram till beslutet att låta sin alzheimer anhörig flytta till boende. Många både sjuka och anhöriga vill behålla normaliteten som det egna hemmet innebär så länge som möjligt. Men för den med alzheimers sjukdom kan ensamheten i hemmet bli en fara och trots att beslutet kan kännas svårt är det ofta det bästa och framför allt tryggaste du kan göra för din anhörig.

Alzheimers Faser
Alzheimers Faser – Den Senaste Forskningen
by Lotta/ on 20 Sep 2021

Alzheimers Faser – Den Senaste Forskningen

Alzheimers är tyvärr något av det tråkigaste som kan drabba en närstående eller en själv. Sjukdomen har ett väldigt utdraget förlopp och det kan ibland ta 10 år innan du får det som kallas svår demens. Därför delas sjukdomen upp i olika alzheimers faser som man talar om i sjukvården. Dessa ska vi gå igenom lite närmare. Det finns inget svar på varför man drabbas av alzheimers eller när sjukdomen börjar.

Alzheimerloppet
Alzheimerloppet 2021
by Lotta/ on 27 May 2021

Alzheimerloppet 2021

Alzheimers är en sjukdom som drabbar många svenskar och pengar behövs till forskning och stöd till de drabbade och deras anhöriga. Ett sätt att samla in pengar och uppmärksamma denna sjukdom, och andra demenssjukdomar, är genom Alzheimerloppet. Pengarna som samlas in går till Alzheimerfonden. Loppet är på 5 kilometer och både privatpersoner och företag kan anmäla sig och på så sätt hjälpa till i kampen mot sjukdomen, samt att kunskap sprids.

Alzheimer Forskning
Alzheimer Forskning – Vilka Forskar På Sjukdomen?
by Lotta/ on 10 May 2021

Alzheimer Forskning – Vilka Forskar På Sjukdomen?

Alzheimer forskning bedrivs av en del organisationer, däribland Alzheimerfonden. De samlar in pengar på flera sätt för att kunna forska på alzheimers och andra demenssjukdomar. Många människor drabbas av demenssjukdomar i Sverige och det saknas både bra mediciner och botemedel. Med forskningens hjälp finns det hopp om att kunna hitta läkemedel som kan vara till hjälp vid den här typen av sjukdom. Även Hjärnfonden arbetar med att forska på området.

Alzheimers Anhörig
Att Leva Som Anhörig Till Alzheimersjuk
by Lotta/ on 15 Feb 2021

Att Leva Som Anhörig Till Alzheimersjuk

Som anhörig till alzheimersjuk är det lätt att känna sig ensam. Det blir tungt i vardagen när ens livskamrat blir sämre och många beslut som man tidigare tog tillsammans är man nu ensam om att ta. Många av alzheimers anhörigas upplevelser är att man ställs inför en mängd olika frågor vartefter sjukdomen fortskrider. Då är det viktigt att veta att det finns möjlighet att samtala med andra personer eller någon inom sjukvården om alzheimers.

Alzheimers Och Demens
Vad Är Det För Skillnad Mellan Alzheimers Och Demens?
by Lotta/ on 14 Jan 2021

Vad Är Det För Skillnad Mellan Alzheimers Och Demens?

OMånga gånger kan det vara svårt att veta vad det är för skillnad mellan alzheimers och demens och man använder båda uttrycken lite slarvigt för att berätta att man har glömt något. Alzheimers har dock med tiden blivit så pass vanlig att den har blivit en folksjukdom och man räknar idag med att cirka 100 000 svenskar är drabbade. Vanligast är att den sjuke är över 65 år, men det finns även en del yngre sjuka.

Bromsmedicin
Finns Det Bromsmedicin Mot Alzheimers?
by Lotta/ on 22 Nov 2020

Finns Det Bromsmedicin Mot Alzheimers?

Alzheimers sjukdom är en så kallad demenssjukdom och 60 % av alla svenskar som lider av demens har just denna diagnos som påverkar hjärnans kognitiva centrum. I dagsläget finns det ingen bromsmedicin mot alzheimers/span>, men det finns ändå mycket hjälp och stöd att få, både för den person som drabbas av sjukdomen men även för de anhöriga som finns i patientens närhet och som därmed också berörs. Att aktivt använda hjärnan och exempelvis lösa korsord bromsar inte sjukdomen, men har ändå visat sig ha mycket positiva effekter.

Alzheimers Symtom
Känn Igen Alzheimers Symtom Tidigt
by Lotta/ on 24 Oct 2020

Känn Igen Alzheimers Symtom Tidigt

Även om det finns stor variation bland Alzheimers symtom, framförallt i vilken ordning dessa första gången uppträder, så vet man idag att problem med minnet är ett vanligt och tidigt tecken på sjukdomen hos en stor del drabbade. Mer specifikt så påverkas den delen av minnesfunktionen som hanterar vad som skedde eller sas i stunden (eller nyss). En person som är i början av sitt insjuknande kan exempelvis glömma bort att han eller hon precis ätit lunch.

Alzheimers
Alzheimers Test
by Lotta/ on 22 Sep 2020

Alzheimers Test

Om du misstänker att du eller någon i din närhet har Alzheimers sjukdom så bör en läkare kontaktas. Just nu finns det inte ett enstaka Alzheimers test som man kan göra för att snabbt göra en bedömning. Man gör istället en demensutredning tillsammans med en läkare. Först berättar man om sin situation och ser om de stämmer överens med de vanligaste symtomen. När man gör en utredning av Alzheimers sjukdom så tittar man bland annat på närminnet.