Förebygg demens med aktiviteter och ordspel

post thumb
Alzheimers Faser
by Lotta/ on 02 Aug 2023

Förebygg demens med aktiviteter och ordspel

Visste du att en tredjedel av alla demenssjukdomar faktiskt skulle kunna förebyggas med små livsstilsförändringar? I denna artikel går vi igenom flera tips på hur du kan minska risken att drabbas av Alzheimers.

Lev ett fysiskt aktivt liv

Det finns många fördelar med att träna regelbundet. Flera studier visar att om du tränar minst tre gånger i veckan minskar du också risken för Alzheimers. Träning ökar blodflödet vilket ger nervcellerna i hjärnan mer syre och näring. Att träna regelbundet minskar också risken för diabetes typ 2, höga kolesterolvärden och högt blodtryck. Alla dessa är riskfaktorer för demens. Dessutom kan du förbättra ditt minne och inlärning när du tränar regelbundet.

Umgås med nära och kära

Socialt engagemang är väldigt viktigt för hjärnan. Det minskar risken både för demens och depression. Gör saker som du tycker om och som du tycker är meningsfulla. Ta med dig en eller flera kompisar och slå flera flugor i en smäll.

Utmana din hjärna regelbundet

Det är också väldigt bra att hålla din hjärna aktiv, speciellt när du blir äldre. Du kan aktivera hjärnan med allt från korsord till Ordel och sudoku. Du kan alltså aktivera din hjärna med sådant som du själv tycker är roligt. Det är också bra att läsa och skriva och spela olika brädspel. Det har även visat sig väldigt effektivt att börja spela musik eller att lära sig ett nytt språk.

Se till att du får tillräckligt med sömn

Om vi inte får tillräckligt med sömn fungerar varken kropp eller hjärna. Forskning har länge visat att de människor som sover mindre än 8 timmar presterar sämre än de som får ordentligt med sömn. Börja varva ner i god tid redan innan du ska gå och lägga dig. Försök att undvika skärmar och välj istället en god bok eller ett avslappnande bad. Det är också bra att hålla sovrummet kallt och mörkt som du ska sova som bäst.

Fimpa dina cigaretter

Det finns mycket forskning mot cigaretter och det har också visat sig att rökning försämrar din kognitiva förmåga. Om du röker bör du alltså sluta med det så fort som möjligt. Rökning ökar dessutom risken för högt blodtryck vilket är en stark riskfaktor för demens.

Ta hand om hjärtat

Det är minst lika viktigt att ta hand om hjärnan som hjärtat. Det betyder att du bör undvika sjukdomar som fetma, diabetes och högt blodtryck. Därför bör du äta varierad och hälsosam kost, och undvika socker och fett. Då ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att undvika demens vid hög ålder.

Demens kan vara ärftlig

Det sägs att du kan minska risken att få demens med hela 30 % om du bara ändrar dina livsvanor. Det är aldrig för sent att investera i din hälsa och lägga om vissa vanor. Dock måste du även vara medveten om att viss demens är ärftlig och kan komma smygande under lång tid. Om du märker av att du börjar få vissa symptom bör du söka läkarvård så snart som möjligt.